Keluar Dari Parti Sekular Masuk Ke Parti Sekular. Tiada Apa Yang Dapat Dibanggakan

Fairus keluar PKR sertai UMNO

KUALA LUMPUR 28 Feb. – Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerima satu lagi tamparan apabila bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin mengumumkan keluar parti itu dan menyertai UMNO.  Beliau membuat pengumuman itu sewaktu berucap di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis perjumpaan kepimpinan tertinggi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) di sini malam ini.  Menurut Mohammad Fairus, keputusan itu dibuat kerana beliau sudah hilang kepercayaan terhadap PKR dan perasaan itu semakin memuncak berikutan isu penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam.  Katanya, sebelum membuat pengumuman pada malam ini, beliau telah melakukan solat sunat istikharah selama tiga bulan bagi mencari kepastian.   Menurutnya, ini kerana melalui proses itu beliau telah berjaya mendapat petunjuk jelas mengenai keperluannya meninggalkan PKR.  ”

Dengan lafaz ‘bismillahirrahmanirrahim,’ saya dengan ini atas dasar mempertahankan prinsip memperjuangkan agama, bangsa, tanah air serta kepentingan rakyat Malaysia, saya mengumumkan penyertaan dalam UMNO dan Barisan Nasional (BN).   “Dengan sendirinya (saya) keluar PKR atas dasar hilang kepercayaan terhadap parti tersebut. Insya-Allah saya berdoa agar diberi kekuatan serta bimbingan dalam urusan perjuangan menggunakan wadah baru ini,” katanya.  Mohammad Fairus memberitahu, keputusan itu juga didorong oleh dua prinsip peribadinya yang tidak akan dikompromi selama-lamanya.   Katanya, prinsip itu ialah sentiasa membela kedaulatan dan ketinggian Islam serta kedaulatan bangsa yang tidak akan sesekali diperkotak-katikkan.    Tegasnya, beliau juga telah membuktikan kata-katanya dengan melepaskan semua perkara yang berkaitan kepentingan dirinya.

Pada April tahun lalu, Fairus yang merupakan ADUN Penanti meletakkan jawatan Timbalan Ketua Menteri dan juga mengosongkan kerusinya.  Sementara itu, Najib berkata, keputusan Mohammad Fairus menyertai UMNO adalah sesuatu yang bersejarah kepada parti itu.   Perdana Menteri berkata, ini memandangkan beliau pernah menyandang jawatan penting dalam pentadbiran Parti Keadilan Rakyat (PKR).   Beliau yakin penyertaan Mohammad Fairus ke dalam UMNO akan membolehkannya memberi sumbangan besar kepada perjuangan parti bagi membela bangsa dan agama.   “Saya atas nama Presiden UMNO menyatakan kami terima anak muda ini dengan senang hati kerana saya tahu saudara Mohammad Fairus ambil keputusan ini atas dasar prinsip dan bukannya bagi mendapatkan jawatan dan ganjaran,” katanya.   Menurut Najib, beliau telah meneliti ucapan Mohammad Fairus pada malam itu dan mendapati ia sangat bernas, mantap dan bersemangat.  “Saya amati ucapannya dan saya dapati dia sudah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan PKR yang didapatinya tidak lagi mempertahankan soal-soal prinsip yang dipegang olehnya.   “Ini melibatkan soal martabat dan maruah bangsa serta agama Islam. Oleh itu, anak muda ini pada hari ini, saya isytiharkan bahawa dia kini sama-sama berada dalam kalangan parti UMNO,” katanya.   Malam ini, Najib dianugerahkan Anugerah Sandang Mahkota Agung Seri Pelangi Sakti PSSGM kerana sokongannya kepada pertubuhan silat itu.

Sumber: Utusan Malaysia, 01/03/10

Keluar Dari Parti Sekular Masuk Ke Parti Sekular. Tiada Apa Yang Dapat Dibanggakan

Inilah mungkin komen yang paling tepat untuk kita mengulas kejadian lompat parti yang dilakukan oleh bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin dari PKR ke UMNO. Fakta dan kenyataannya adalah bahawa samada PKR mahupun UMNO kedua-duanya adalah parti yang asasnya adalah sekularisme – suatu pemikiran yang memisahkan agama dari kehidupan. Adalah suatu yang menggelikan hati apabila individu seperti Mohammad Fairus mengatakan bahawa beliau  melompat ke parti UMNO untuk memperjuangkan agama, bangsa, tanah air serta kepentingan rakyat Malaysia! Apakah benar kewujudan UMNO adalah bertujuan untuk memperjuangkan semua perkara di atas? Umat secara faktanya boleh menilai keadaan yang sebenar. Umat hari ini dengan penuh kesedaran sebenarnya boleh memilih manakah kaca ataupun intan. Telah terbukti bahawa UMNO sejak lebih 52 tahun berkuasa di Malaysia telah lalai dari menerapkan Islam yang sebenarnya. Islam yang ada ketika ini hanyalah Islam yang di”izin”kan oleh bekas penjajah yang memberikan kemerdekaan kepada Malaysia suatu ketika dahulu. Tidak lebih dari itu. Islam yang diterapkan di Malaysia saat ini hanyalah sekadar perkara-perkara yang berkaitan dengan persoalan spiritual semata-mata.Yakinlah hanya Khilafah sahajalah yang akan mampu dan berupaya memastikan Islam bersinar menebarkan rahmatnya  ke seluruh alam. Melompat kepada UMNO bukanlah penyelesaian yang sebenarnya.

IKLAN: http://musagdi.ws

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: