5 tahun tsunami, kerajaan disaran sedia hub R&D canggih

KUALA LUMPUR, 27 Dis: Selepas lima tahun dunia menyaksikan malapetaka tsunami, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mencadangkan kerajaan Malaysia membuat persiapan efektif demi mendepani sebarang kemungkinan kelak.

Persiapan tersebut termasuk mennyediakan hub penyelidikan di tanah air pada Pentadbir Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) dan Pertubuhan Kaji Cuaca Sedunia (WMO) yang berpengkalan di Amerika Syarikat

“Saya mencadangkan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak (Perdana Menteri) mencari jalan untuk menjalinkan hubungan dengan NOAA dan WMO…supaya kedua-dua pertubuhan tersebut boleh membuka hab penyelidikan di Malaysia,” jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily petang semalam.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, kedua-dua pertubuhan tersebut mempunyai kelengkapan prasarana terkini dalam Pembangunan dan Penyelidikan (R&D) dalam menghidu serta membuat persiapan kecemasan, menghadapi sebarang malapetaka.

Ujarnya, persiapa tersebut juga diperlukan, memandangkan dunia baru-baru ini gagal memeterai perjanjian persefahaman (MoU) dalam Persidangan Alam Sekitar di Copenhegan.

Kegagalan MoU tersebut seharusnya mendorong Malaysia mencari alternatifnya tersendiri demi keselamatan bumi dan rakyat dari menjadi mangsa malapetaka alam.

Tambahnya lagi, penyediaann hub R&D tersebut sekali gus mendorong kerajaan membangunkan satu lagi disiplin ilmu dalam bidang-bidang ‘Sains Mampan’.

Beliau yang sebelum ini dilihat banyak membangkitkan isu kemampanan alam sekitar di Parlimen, turut mengajak dunia menginsafi malapetaka Thunami yang meragut lebih 250 ribu nyawa di Kepulauan Acheh dan Kepulauan Hindi pada lima tahun lalu.

Malapetaka tersebut seharusnya menyedarkan dunia bahawa sejauhmana hebatnya pencapaian teknologi tamadun manusia, namun ianya tidak mampu menandingi kuasa Allah s.w.t.

.

http://harakahdaily.net

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: