Tarik kelulusan saat akhir, tindakan MPK dipertikai

KANGAR, 15 Dis: Pemuda PAS Perlis mlahirkan rasa kesal di atas tindakan Majlis Perbandaran Kangar (MPK) yang menarik balik kelulusan penggunaan pentas Dataran Kangar 350 pada saat akhir untuk tujuan penganjuran konsert hiburan alternatif yang sepatutnya dijadual semalam.

Konsert “Selagi Ada Rindu” anjuran Jabatan Kesenian, Kebudayaan dan Sukan (DACS) Perlis itu bakal menampilkan Pak Long atau Syafiee Ahmad, komposer lagu Al-Jannah dan Cinta Pantai Merdeka sebagai artis jemputan utama.

Selain itu, konsert ini bakal menyaksikan penampilan Juara Bintang Kecil, Adik Azidi; P.Ramlee Perlis serta Aziz “Mas Mona”.

Program ini berkonsepkan hiburan alternatif untuk mengakhlakkan seni di samping mendidik golongan reamaja agar bebas dari unsur-unsur negatif dan gejala sosial.

Konsert secara percuma ini merupakan salah satu siri program DACS bagi mendekati golongan muda dalam siri program “Orang Muda Geng Kita”.

Dalam sidang media yang diadakan, Ketua Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ya’akub Abu Seman menyifatkan tindakan MPK ini adalah tidak professional memandangkan kelulusan telah diberikan pada 2 Disember lalu.

“Kita kesal kerana MPK selalu bertindak merugikan banyak pihak. Penarikan balik kelulusan konsert yang sepatutnya bermula jam 8.00 malam dibuat pada jam 2.00 petang tadi melalui sepucuk surat dan surat susulan dengan pembetulan pada jam 5.00 petang dengan maksud yang sama.

“Kita juga kesal kerana MPK telah bertindak mengikut selera politik bukan secara professional. Kita difahamkan ada unsur-unsur campurtangan dari pihak tertentu dari pejabat Menteri Besar Perlis,”jelasnya.

Menurutnya lagi, tindakan MPK itu bukan sahaja merugikan pengajur bahkan turut memberi kesan kepada para peniaga yang hadir membuka gerai di kawasan sekitar.

“Ianya juga memberi kesan kepada artis yang kita undang yang sudah hadir atau dalam perjalanan selain menghampakan orang ramai yang bakal hadir.

“Kita telah mengadakan hebahan melalui pelbagai kaedah termasuk di radio Perlis FM,” katanya.

Sehubungan itu, Ustaz Ya’akub berkata pihak DACS Perlis sedang menimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap MPK dan satu laporan polis telah dibuat di Ibupejabat Kontinjen Polis Kangar.

Hadir sama dalam sidang media tersebut Pengarah Perhubungan Awam PAS Perlis, Hairy Hashim, Ketua Angkatan Muda KeADILan Perlis, Zamri Safar dan Naib Pengerusi KeADILan Perlis, Ko Chu Liang.

http://www.harakahdaily.net

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: