PAS kesal majikan larang pekerja bersolat

KANGAR, 23 Mei (Hrkh) – Lajnah Pekerja dan Peneroka Bandar (LPPB) PAS Pusat, Haji Mohd Anuar Tahir melahirkan rasa kecewa dan mengecam tindakan sebuah syarikat MLM yang menghalang pekerja Islamnya daripada mengerjakan ibadah solat semasa waktu bekerja.

Dalam sebuah memorandum yang dikeluarkan, pihak pengurusan syarikat MP E-Worldwide Sdn Bhd telah mengeluarkan arahan berbunyi, “NOT APPROVED – PRAYER FOR MUSLIM STAFF DURING OFFICE HOUR” (Tidak Diluluskan – Waktu Solat Bagi Pekerja Muslim Semasa Waktu Bekerja).

Alasan yang diberikan ialah kesukaran untuk memantau pekerja Muslim yang berhenti untuk solat waktu tengahari dan petang. Pihak pengurusan telah memansuhkan masa untuk solat semasa waktu dan tiada pekerja yang dibenarkan untuk berhenti solat kecuali yang dibenarkan pada hari Jumaat dari jam 1.00 hingga 2.00 petang.

Mengulas perkara ini, Anuar berkata, pihaknya memandang berat arahan syarikat tersebut yang tidak membenarkan pekerjanya menunaikan solat yang kewajiban seorang Islam.

Kata beliau, perkara ini adalah serius yang tidak sepatutnya berlaku di sebuah negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi persekutuan dan juga bercanggah dengan prinsip perlembagaan yang memberikan kebebasan kepada rakyatnya untuk mengamalkan agama masing-masing.

“Kita tak mahu perkara ini dibiarkan dan menuntut pihak berwajib mengambil tindakan segera dengan memanggil syarikat ini dan memberi amaran keras supaya tidak menghina Islam.

“Bukan sahaja Islam sebagai agama rasmi persekutuan, malah tindakan ini juga telah mencabul hak rakyat untuk mengamalkan agama mereka seperti yang dibenarkan oleh perlembagaan,” katanya.

Menurut beliau lagi, LPPB mendesak syarikat ini meminta maaf serta menarik balik arahan yang telah dikeluarkan itu.

“Sekiranya mereka tidak berbuat demikian kita harap pihak berkenaan mengambil langkah mendakwa syarikat tersbut mengikut undang-undang yang ada.

“Saya difahamkan bahawa syarikat ini adalah syarikat MLM dari Korea yang mempunyai cawangannya di sini. Perkara ini harus dipandang berat dan tak boleh dibiarkan kerana kita bimbang langkah sedemikian akan diikuti oleh syarikat lain pula.

“Kita tak mahu adanya majikan-majikan yang tidak menghormati kedudukan Islam di negara ini sebagai agama persekutuan dan sewenang-wenangnya mencabul dan merampas hak seorang Muslim utk menunaikan tanggungjawab hariannya.

“Kami sekali lagi mengecam dan menuntut pihak berwajib untuk mengambil tindakan segera ke atas isu ini dan ingin memberi amaran keras kepada syarikat atau mana-mana organisasi supaya tidak menunjukkan sikap biadap sebegini apatah lagi ke atas sebuah negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi dan turut memberikan hak untuk rakyat bebas mengamalkan agama masing-masing,” tegasnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: